Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ben Moonen van Sportsubsidie.nl heeft het hele traject op de voet gevolgd. De aanloop naar de nieuwe subsidie was helaas wat rommelig, aldus de expert. "Veranderingen in regels voor subsidies roepen meestal vragen op, en dat was zeker ook bij deze regeling het geval. Inmiddels is er een telefoonnummer, waar je met je vragen terecht kunt. Maar ook daar moet men zich eerst natuurlijk even inwerken."

Moonen denkt dat het aanvragen van subsidie voor de nieuwe regeling onderschat is. "Ik geloof dat het zwaarder is voor een vereniging dan men van tevoren aangenomen heeft. Ik kan mij voorstellen dat veel clubs er een zware dobber aan gehad hebben."

320 aanvragen op de eerste dag

Op 2 januari, de eerste dag dat de aanvragen konden worden ingediend, was het aantal aanvragen het grootst. Moonen: "Op het eind van de dag stond de teller op 320! Inmiddels, zo'n tien dagen later, is dat aantal gestegen tot rond de 450. Als je bedenkt dat je alleen vooraf kunt aanvragen als de subsidie minimaal 25.000 euro bedraagt, dan kun je dus uitrekenen dat er al een flinke pluk weg is. Ik schat dat de waarde van de aanvragen nu zo'n 50 miljoen bedraagt."

Padelbanen

Moonen heeft zelf ook een flink aantal verenigingen ondersteund bij hun aanvragen. Wat voor soort investeringen ziet hij het meest? "Bovenaan staan tennisverenigingen, die padelbanen willen aanleggen. Uiteraard met LED-verlichting en alles erbij, dus dat zijn dan flinke investeringen. Daarnaast zijn er nog steeds veel clubs die hun accommodatie willen verduurzamen. De aanleg van zonnepanelen en andere milieuvriendelijke maatregelen is nog steeds een veelgehoorde wens."

Toegankelijkheid

Wat Moonen opvalt, is dat er niet veel aanvragen worden gedaan om de toegankelijkheid van een sportaccommodatie te verbeteren. "Op dat gebied had ik meer verwacht. Maar wellicht dat die aanpassingen niet altijd de grens van 25.000 euro halen. En in dat geval moet je eerst uitvoeren en kun je de subsidie pas als het klaar is aanvragen."

Achteraf aanvragen

Clubs die tussen de 5 en 25 duizend euro subsidie willen aanvragen, kunnen dat alleen doen nadat de investeringen zijn gedaan. Zoals het er nu uitziet is dat aanvragen van een subsidie achteraf een weinig hoopvolle zaak. Moonen: "Als het potje van 87 miljoen niet aangevuld wordt, dan denk ik dat de kans inderdaad klein is. Maar een club heeft tot een jaar na afronding van het project de tijd om subsidie aan te vragen, dus dan zouden ze kunnen wachten tot de pot in  januari 2020 weer gevuld is. De regeling loopt in ieder geval tot 2024."

  • Datum: 10-01-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Subsidies Accommodatie Financiën

Lees ook