Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Heb je een clubhuis, waar je overdag nog ruimte hebt en waar je samen met ouderenorganisaties binnen je gemeente misschien een beweegactiviteit of anders kaarten en koffie drinken kunt aanbieden? Of heb je steeds meer leden, die graag een stapje terug willen doen in hun training, maar wel actief willen blijven? Bespreek het binnen je bestuur, het aantal ouderen neemt de komende jaren alleen maar verder toe en de gemeenten zijn heel blij met sportverenigingen die eraan bijdragen dat deze mensen zo gezond mogelijk blijven.

Heb je ideeën nodig, dan is Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs een prachtige inspiratiebron. Hieronder vind je twee voorbeelden van clubs, die binnen hun geledingen uitwerking gaven aan zo’n idee.

Rolstoelwandeling

Hockey Club Wateringse Veld (HCWV) uit Den Haag is een maatschappelijk betrokken vereniging. In het kader van het tienjarig bestaan in 2013 wilde de club ook graag zijn maatschappelijk gezicht laten zien. Er werd gestart met fithockey voor 55-plussers en G-hockey voor gehandicapten. En er werd een groep van ongeveer twintig senioren van een verzorgingstehuis uit de buurt bij de club ontvangen. Dat laatste gebeurde op initiatief van de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, Mieke Mouwen. Zij fietste vaak langs het verzorgingstehuis WZH Hoge Veld, dat vlak bij de club staat, en kwam op het idee om een rolstoelwandeltocht door de wijk te organiseren voor de senioren van het tehuis. Het initiatief werd door het bestuur van HCWV van harte ondersteund. En ook bij het verzorgingstehuis werd enthousiast gereageerd op het idee.

Er werd een plannetje gemaakt en aan het eind van het seizoen gingen de leden en vrijwilligers van de vereniging met de senioren op pad. Mieke: “We maakten met de ouderen van het verzorgingstehuis een wandeling die uitkwam bij het clubhuis. Daar kregen de gasten een drankje en iets lekkers en konden zij in de buitenlucht genieten van de zon en de gezelligheid bij de club.” Maar de deelnemers namen ook zelf de stick ter hand. Zij speelden een potje fithockey, lopend of vanuit de rolstoel. Het zorgde soms voor hilarische taferelen.

De club koos bewust voor een woensdagmiddag, zodat ook de jeugdleden erbij konden zijn. “Daar zit ook de kracht: ouderen en kinderen genoten van elkaar. Die verbinding was zo mooi om te ervaren. Je merkt op zo’n dag dat je met heel weinig moeite iets moois kunt doen voor een ander. Echt een voorbeeld van kleine moeite, groot plezier!” De rolstoelwandeling werd drie jaar op rij gemaakt. De laatste twee jaar was het door de aanleg van een nieuwe accommodatie helaas niet mogelijk.

Kerstdiner voor eenzame ouderen

Met kerst mag niemand alleen zijn. Hiervoor wilden de voetbalvrouwen van Tubantia uit Hengelo zich hard maken. In de kantine van de club organiseerden zij een kerstdiner voor eenzame ouderen uit de omgeving. Het werd een groot succes.

Het initiatief was gericht op eenzame ouderen, maar eenzaamheid is natuurlijk een begrip dat iedereen op zijn eigen manier invult. Dus daarop werd niet echt geselecteerd. Via De Zonnebloem en via een eigen contactpersoon meldden zich zo’n zeventig tot tachtig ouderen aan. De gasten werden door een lokaal taxibedrijf naar de kantine van Tubantia gebracht en later weer opgehaald. De achteringang van de kantine, die geschikt is voor rolstoelrijders, werd feestelijk gemaakt door een rode loper uit te leggen. Bij binnenkomst werd iedereen persoonlijk begeleid naar zijn of haar plek aan tafel. Tijdens het diner was er voldoende gelegenheid om rustig te eten en met anderen te kletsen. Verschillende intermezzo’s zorgden voor afwisseling en vertier: een dameskoor dat kerstliedjes ten gehore bracht, een bingo waarbij mooie prijzen te winnen vielen en een zanger, bekend van The Voice of Holland, die de stemming erin bracht met Nederlandstalige meezingers.

De organisatie kostte nogal wat voorbereiding. De aanmelding moest soepel verlopen, ouderen moesten op de juiste tijden gebracht en gehaald worden en er moest voldoende geld binnengehaald worden. Dit laatste bleek tot nog toe niet het grootste probleem. Veel geld kwam binnen via sponsoring door bedrijven en door collectes tijdens wedstrijden van het eerste elftal van Tubantia. Een restaurant verzorgde de hoofdgerechten voor een zacht prijsje, toetjes werden gesponsord en de vaste leverancier van de voetbalkantine stelde de drankjes tegen inkoopprijs beschikbaar. “De avond gaf zo veel voldoening, dat al het werk dat erin zat snel vergeten was”, zo vertelt Marleen Vochteloo, een van de initiatiefnemers, enthousiast. “De ouderen hadden het geweldig naar hun zin en ze praatten er nog lang over na.”

Meer ideeën

Als je wilt kijken hoe je je sportaanbod voor 50+ers uitbreidt, dan is het Stappenplan een goede ondersteuning. Meer tips vind je hier en enkele andere mooie goede voorbeelden hier.

Het Grote Ideeënboek voor Sportclubs is samengesteld door de stichting NL Sportclub
NL Sportclub is opgericht door en voor bestuurders van sportclubs in heel Nederland. De stichting bevordert de uitwisseling van kennis en ervaring, en stimuleert de samenwerking tussen de sportclubs. 

  • Datum: 21-02-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

50-plussers Samenwerking 50-plussers Kwetsbare mensen

Lees ook