Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Casestudies

Procesbegeleiding, Coach-de Coach en Lang leve de sportouder werden door het Mulier Instituut in samenwerking met USBO Advies (Universiteit Utrecht) onderzocht. Marieke Reitsma was als onderzoeker aan het project verbonden en licht toe: "We hebben de drie ondersteuningsprogramma's als casestudies onderzocht. Dat betekent dat we hebben gekeken hoe de drie VSK-producten in de praktijk werken. Aan de hand van gesprekken met procesbegeleiders en het volgen van verenigingen die aan een traject deelnemen, hebben we geconcludeerd dat procesbegeleiding zeer geschikt is als ondersteuning op maat. Dit kan worden ingezet bij uiteenlopende problemen van sportverenigingen, zoals normen- en waardenproblematiek, onveiligheid en cultuurvraagstukken."

Procesbegeleiding

Ondersteuning door middel van procesbegeleiding is eerder vanuit het VSK-programma aangeboden en heeft inmiddels ook een plek in het Nationaal Sportakkoord gekregen. Uit de casestudie naar procesbegeleiding blijkt dat bij veel problemen in de club, zoals een gebrek aan vrijwilligers, het voor de procesbegeleider aantrekkelijk is om zich te laten verleiden tot het zelf uitvoeren van taken. Reitsma: “Een belangrijk aandachtspunt voor de procesbegeleider is dat hij zich beperkt tot het begeleiden en de bestuurders ondersteunt in het zoeken naar goede en duurzame oplossingen."

Tips voor clubs

Wat zou Reitsma sportverenigingen willen adviseren, die overwegen ondersteuning te zoeken? “Denk als bestuur goed na waar je hulp bij nodig hebt. Heb je een hele concrete vraag over trainersondersteuning, dan is bijvoorbeeld het Coach-de-Coach traject een goed idee. Heb je een meer gecompliceerde vraag, waarvan je zelf ook niet goed weet waar je moet beginnen, ga dan eens in gesprek met de verenigingsondersteuner van jouw bond over de mogelijkheden van procesbegeleiding.”

Meer lezen

Lees hier de complete rapportage ‘Product in Praktijk’.

  • Datum: 05-03-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Advies & ondersteuning Bestuurlijke vernieuwing

Lees ook