Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Van een bedankje voor de scheidsrechter tot pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

‘Wij willen GROOTS zijn’, valt er te lezen op de gevel van het clubhuis. Enkele jaren geleden begon Geel-Zwart met de sportiviteitscampagne onder die naam. De letters van de term staan voor Gastvrij, Respectvol, Opgeruimd, Ontzettend trots op Geel-Zwart, Tegen geweld en Sportief. Inmiddels is de term onlosmakelijk verbonden met de club en hebben ook andere clubs het initiatief geadopteerd. Hoe dat zo gekomen is daar weten Karlien Verhoeven en Lysbeth Barten alles van. Beiden zijn nauw betrokken bij de campagne.

Rabobank

De oorsprong van ‘GROOTS’ ligt in de samenwerking met Rabobank Uden-Veghel vertellen de dames onder het genot van een kop thee. ,,De bank is al lange tijd als sponsor betrokken bij Hockeyclub Geel-Zwart. Een aantal jaar geleden gaven ze aan niet alleen financieel te willen steunen, maar samen met ons een maatschappelijk verschil te willen maken,’’ legt Lysbeth uit. Geel-Zwart sprong daar op in en al snel ontstond de campagne GROOTS. Een kapstok waaraan veel activiteiten van de club worden opgehangen die allemaal bijdragen aan een positieve ervaring voor leden, bezoekers en mensen in de buurt. ,,We zijn met GROOTS gestart om een positieve clubcultuur te stimuleren. Dat is een continu proces waaraan iedereen die betrokken is bij Geel-Zwart een bijdrage kan leveren. Dat kan met grote acties, maar ook met iets kleins.’’

Geel-Zwart riep de GROOTS-commissie in het leven die toeziet op het naleven van het gedachtegoed en activiteiten in het kader van GROOTS stimuleert. Een activiteit die standaard onderdeel uitmaakt van de campagne is de line-up en shake-hands voorafgaand aan iedere wedstrijd. Voor een duel lopen de teams samen vanaf de zijlijn het veld op en schudden alle spelers, coaches en scheidsrechters elkaar de hand. Maar ook bijvoorbeeld de actie Eet met je Hart waarbij pannenkoeken worden gebakken en geld ingezameld wordt voor eenzame ouderen, of een trainingstraject ‘positief coachen’ vallen onder de noemer GROOTS. ,,Een initiatief kan komen uit de club, maar soms ook uit de teams zelf. De ene keer houden de Benjamins een opruimactie, dan weer zorgen de Dames 2 voor een heerlijke verrassing voor de scheidsrechters. Laatst kon bijvoorbeeld iedereen van de club gratis naar de grappige voorstelling ‘Dat schiet lekker op zo’ vol met herkenbare situaties voor iedereen die sportende kinderen heeft of actief is bij een sportclub. Ook zo zorgen we dat leden sportiviteit en respect hoog in het vaandel houden.’’

Het vertrouwd raken met sportiviteit en respect begint bij de club met veel jeugdleden al op jonge leeftijd. ,,Veel activiteiten van GROOTS worden al bij de Benjamins geïntroduceerd. Zo hebben we een sjoelbakplank met de letters GROOTS erop waar de kleintjes de bal door moeten pushen. De trainers geven ondertussen uitleg over de letters. Zo geven we de kinderen van jongs af aan het belang van respect en sportiviteit mee.’’

Begrip

De term GROOTS is inmiddels een begrip in de regio. Ook de voetbalclub in Veghel heeft de term omarmd en ook de voetbalverenigingen in de zeven omliggende kerkdorpen doen mee. ,,Iedere club geeft er wel een eigen invulling aan,’’ aldus Lysbeth. ,,Maar respect en sportiviteit staan op de kaart.’’ Wensen zijn er ook om Geel-Zwart nog ‘GROOTSer’ te maken. ,,We zouden graag een gastheer of gastvrouw aanstellen om de bezoekers nog beter te kunnen ontvangen. Er kan nog veel beter, maar ik denk dat we al heel trots mogen zijn op waar we nu staan.’’ Om ook bij de leden van Geel-Zwart na te gaan wat er beter kan, heeft de club een enquête gehouden. Met die resultaten kan de club aan de slag om de clubcultuur nog positiever te maken.

Dat de Rabobank de club aanspoorde om verder te kijken dan financiële middelen heeft Geel-Zwart geen windeieren gelegd. ,,Het is mooi dat je op deze manier als club aan de slag moet. Dat levert zoveel meer op,’’ aldus Karlien. ,,De gedwongen reflectie die moet plaatsvinden heeft absoluut een meerwaarde. Er hangt natuurlijk wel veel af van actieve mensen binnen de club, maar ik denk dat we trots mogen zijn op wat we hier hebben bereikt.’’


Verenigingsondersteuning vanuit Rabobank

Nederland telt ruim 50.000 verenigingen en stichtingen op het gebied van sport en cultuur. Ze vormen samen het grootste sociale netwerk van ons land en zijn daarmee het cement van onze samenleving.

Om deze onschatbare waarde van verenigingen te waarborgen zet Rabobank zich samen met NOC*NSF, de aangesloten sportbonden, LKCA en Kunstbende in om verenigingen meer zelfredzaam en toekomstbestendig te maken.Dit doen we met de Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank.

Iedere vereniging heeft vanzelfsprekend zijn eigen unieke ambities. En binnen iedere vereniging spelen specifieke thema’s en vraagstukken een rol. Op welk gebied wil jouw vereniging zich versterken? Door het binden van meer vrijwilligers? Door verduurzaming van de accommodatie? Een solide sponsorplan?

Welke ambities jouw vereniging ook heeft, wij helpen je graag verder met het realiseren ervan. Dat doen we met 1-op-1 ondersteuning, masterclasses, workshops, Clubkas Campagne en de Verkiezing Club van het jaar.

  • Datum: 16-04-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Wat houdt het in? Meedoen met Verenigingsondersteuning Mooie verhalen

Lees ook