Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Op het onderdeel inline-skaten deden vier Nederlanders mee: Sophie Oud, René van Diepen, Jarno Brunink en Marit Kaats. En zij wonnen goud op de mixed relay! Sophie en René zijn beiden lid van Radboud Inline Skating en Kelly Schouten kent de twee al een hele tijd. “Het is heel erg leuk om hieraan mee te doen! Je kunt deze mensen zó het gevoel geven erbij te horen. En ze beleven het evenement van hun leven.”

Loting

Kan elke club met een G-afdeling hieraan meedoen? Kelly: “Ja hoor, en het is ook goed om te zien dat steeds meer clubs dit oppakken. Want het is belangrijk dat we deze mensen ook de kans bieden om mee te doen. Tuurlijk, je hebt iemand nodig die zich verdiept in hoe het werkt om mensen mee te laten doen. Dat is even een uitzoekwerkje, maar ingewikkeld is het niet. Er zijn een aantal randvoorwaarden, waar de sporters aan moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld al een keer aan een nationaal evenement hebben deelgenomen. Dan schrijf je ze in, en dan wordt door loting bepaald wie er mee mogen doen.”

Kansen bieden

Elke club heeft dus de kans om zijn G-sporters aan dit avontuur te laten deelnemen. Kelly Schouten: “Het is mooi om te zien, hoe je door mensen de kans te geven mee te doen binnen de club hen mogelijkheden biedt zich te ontwikkelen. Vanuit de club is er echt niet zó veel voor nodig. Je hebt een begeleider nodig, die weet hoe hij met de mensen met een beperking om moet gaan. En verder hebben we één uur per week een trainingsuur voor de G-sporters, maar er zijn er ook heel wat die daarnaast ook meedoen met de pupillentrainingen.”

Voor Radboud Inline Skating was dit al de tweede keer, dat een lid mee mocht doen aan de Special Olympics. Kelly: “Vorige keer mocht de zus van Sophie, Sara, mee. Dus daardoor wisten we al een beetje hoe het ging en konden we nu andere mensen inschrijven.” Want wie al deelgenomen heeft, die vertelt anderen hoe geweldig het was en dat zij er misschien de volgende keer bij kunnen zijn. Bij de selectie voor de volgende editie krijgen namelijk degenen die nog nooit hebben meegedaan voorrang.

Meer zelfvertrouwen

Uit een recent onderzoek van Nivel blijkt dat mensen met een lichte verstandelijke handicap veel baat hebben bij sport, het geeft ze meer zelfvertrouwen.

Special Olympics

Special Olympics Nederland maakt deel uit van een wereldwijde beweging in 190 landen die zich inzet om het leven van mensen met een verstandelijke beperking te verbeteren door middel van het organiseren van sportevenementen. Naast de vele gezondheidsvoordelen geeft Special Olympics de sporters een kans om te stralen op een podium. Een podium dat hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. Zij worden mondiger, zelfstandiger en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert de kwaliteit van hun leven en neemt hun geluksgraad toe.

Ook een G-afdeling starten?

Wil jouw club ook mensen met een beperking de kans geven mee te doen? Neem dan contact op met je bond, zij kunnen je verder helpen. Of volg het Stappenplan Samen Sporten. Vaak zijn er ook subsidiepotjes beschikbaar voor clubs, die een G-afdeling willen starten.

  • Datum: 10-04-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

De 6 van Aangepast Sporten

Lees ook