Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De daling in lidmaatschappen is te zien tijdens de middelbare schoolperiode. Waar op veertienjarige leeftijd nog bijna 60% van de jongeren lid is van een sportvereniging, is dat bij twintigjarigen gehalveerd naar 30%. Dat betekent niet dat de jongeren stoppen met sporten en bewegen. Ze kiezen alleen vaker voor sporten die worden gedaan buiten verenigingsverband, zoals hardlopen of fitnessen. Ook ‘nieuwe’ sporten als survivalrun zijn aan een opmars bezig. Over 2018 is er zelfs een lichte stijging in sportdeelname te zien onder de groep jongeren 15 t/m 19 jaar.

Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF: “Jongeren willen sporten waar en wanneer het ze zelf uitkomt. Dat betekent niet dat ze per se weg willen bij hun vereniging, maar vaak wel dat het clubaanbod niet aansluit op hun behoefte. Daar waar verenigingen weten in te spelen op die behoefte, zie je dat jongeren lid blijven. Zo zijn er clubs die na een wedstrijd op het veld, ook een game-toernooi organiseren in het clubhuis. Zo houd je jongeren betrokken.”

Koen Breedveld, voormalig wetenschappelijk sportonderzoeker bij het Mulier Insituut en de Radboud universiteit, directeur Reddingsbrigade: “Heel veel mensen willen sporten en bewegen, als het maar op hun manier mag. Daar moeten bonden en andere sportaanbieders op aanhaken. Een attractief, laagdrempelig en toegankelijk sportaanbod. De vereniging is daar een geschikt instrument voor.”

Rapport

Het onderzoeksrapport ‘Zo sport Nederland’ geeft inzicht in de trends en ontwikkelingen over de afgelopen vijf jaar op het gebied van sportdeelname in Nederland. Het rapport is samengesteld op basis van onderzoek over sportdeelname uitgevoerd door Ipsos onder 37.000 respondenten (5 t/m 80 jaar) in opdracht van NOC*NSF en de jaarlijkse lidmaatschapcijfers van alle sportbonden aangesloten bij NOC*NSF.

Download het rapport

  • Datum: 21-05-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Ledenwerving Ledenbehoud

Lees ook