Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Sportpark De Neul in Sint-Oedenrode (gemeente Meierijstad)

Sportpark De Neul is een sportpark dat al jaren, zelfs bij lichte regenval, kampte met drassige velden. De oorzaak ervan ligt in de hoge grondwaterstanden als gevolg van ligging direct naast rivier de Dommel. Verhuizing van Voetbalvereniging RKSV Rhode bleek kostbaar en was niet wenselijk.

Bron afbeelding: www.blauwesportparken.nl

Waterschap De Dommel werkt samen met gemeenten, verenigingen, aannemers en adviesbureaus om sportparken en de omgeving beter bestand te maken tegen de gevolgen van natte en droge perioden. De hoge grondwaterstanden, hevige buien, extreme droogte en zelfs overstromingen brachten, samen met de wensen, eisen en beperkingen op het gebied van milieu, archeologie en watersysteem, grote technische en planologische uitdagingen. Samen met de gemeente Meierijstad en de voetbalvereniging, ging het waterschap de uitdaging aan om sportpark de Neul toekomstbestendig te maken.

'Op een gegeven moment vielen er te veel wedstrijden uit. De vereniging groeit, als je dan de hele tijd last hebt van die drassige grasmat dan gaat het niet meer. Dat moest echt anders.' – RKSV Rhode

In het bouwteam werd een nieuw concept bedacht: www.blauwesportparken.nl. Drie kunstgrasvelden van het sportpark zijn voorzien van een ondergrondse waterberging waarin totaal 2600 kubieke meter water opgeslagen kan worden (meer dan een olympisch zwembad). Het water wordt door middel van peilgestuurde drainage slim gestuurd, waarbij men zelf kan bepalen hoe hoog de waterstand in de droge en natte perioden op mogen lopen. Hierdoor kan men piekbuien in de zomer opvangen en het water ook nog eens gebruiken om de natuurvelden van voldoende water te voorzien. Door dit water door een irrigatiesysteem in het veld te brengen, wordt verlies door verdamping tegengegaan. Tevens wordt het water direct bij de wortel van het gras gebracht.

Als de Dommel buiten zijn oevers treedt, geldt het sportpark als waterberging van het hele gebied. Bestaande gebouwen zijn daarom met een eenvoudig hanteerbaar schotbalken systeem beschermd tegen hoog water. De kunstgrasvelden zijn verhoogd aangebracht en voorzien van een kunststof rand zodat bij een lichte overstroming eventueel wegspoelende kurk wordt tegengehouden. De oude conventionele sportverlichting is bovendien volledig vervangen door duurzame led lampen. Naast de lage verbruikskosten levert dit betere verlichting en minder lichtverstrooiing naar de omgeving op.

Berkelplein in Rotterdam

Samen met de school, kinderopvang en bewoners is de nieuwe inrichting van het Berkelplein in Rotterdam ontworpen. Het is echter niet zomaar een plein, bovengronds fungeert het als een sport- en speelplein maar ondergronds als waterberging. Het plein is voorzien van een waterinfiltratievoorziening die het regenwater tijdelijk vasthoudt, zodat het geleidelijk in de bodem kan zakken. Via een speciaal regenwaterriool stroomt water naar infiltratiekratten.

Rotterdam heeft inmiddels zeven van deze waterpleinen.

Willem-Alexander roeibaan in Zuidplas

De gemeente Zuidplas heeft het laagste punt in Nederland (6,76 m onder NAP) en heeft zodoende een grote opgave in watermanagement. De Willem-Alexander roeibaan is een onderdeel van een groot herinrichtingsproject (ruim 300 hectare) van de Eendragtspolder waar waterberging (4 miljoen m3), natuur, recreatie en (top)sport wordt gecombineerd. Al die functies zijn door landschapsarchitecten en ecologen in een ontwerp samengebracht.

In dit project is samengewerkt door het waterschap, de provincie, het recreatieschap Rottemeren, gemeenten Zuidplas en gemeente Rotterdam.

De roeibaan heeft een wedstrijdgedeelte die voldoet aan internationale eisen en heeft bovendien een ‘omroei- of uitroeibaan’. Er is een finish-eiland op dusdanige hoogte aangelegd dat het ook bij maximale waterberging droog blijft. Op dit eiland staan het hoofdgebouw van de roeibaan, een botenloods en een clubgebouw met kleedkamers en kantine.

* Dit artikel is eerder verschenen op allesoversport.nl

  • Datum: 01-05-2019
  • Geschreven door: Allesoversport.nl

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Duurzaamheid Innovatieve accommodaties Water

Lees ook