Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Poelenburg is een probleemwijk in Zaandam. Hoge werkloosheid, hangjongeren die de buurt onveilig maken, het is moeilijk om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren. Maar al bijna veertig jaar is er één baken in de wijk, waar de  jongeren een perspectief geboden wordt: Choku Gym. De karateschool van Ivan Nikolov biedt alle jongeren de kans om te sporten. Midden in de wijk. En met succes.

Ivan Nikolov is al bijna veertig jaar de drijvende kracht achter de sportschool. Hij verbouwde het pand met eigen handen, én eigen geld, en steekt al jaren al zijn vrije tijd erin. Net als veel Poelenburgers heeft hij zelf ook een migratie-achtergrond. Vanuit Choku Gym traint en vormt hij samen met vrijwilligers kinderen in karate en karakter. Zijn methode is een begrip in de wijk én in de karatewereld. Choku – Japans voor ‘recht op het doel af’ – is met tien karateka’s hofleverancier van de Nederlandse selectie. Hier worden kampioenen getraind. Maar de sportschool is er vooral voor iedereen, volgens Nikolov. Choku houdt de drempel voor ouders en kinderen laag: voor een tientje per maand mag je hier onbeperkt trainen. De kinderen van gezinnen die dat niet kunnen betalen, mogen gratis trainen. Soms lenen zij sportkleding voor een wedstrijd. Of Nikolov gaat met de pet rond bij betalende leden en sponsors.

Bijdragen aan leefbaarheid

In het pand hangt ook een oorkonde: ‘Vrijwilligersprijs gemeente Zaanstad’. En vorig jaar werd Nikolov geridderd voor zijn waardevolle inzet in de probleemwijk. Maar dergelijke prijzen laten hem koud. Hem interesseren alleen zijn jongeren. Nikolov is er elke dag. Voor de kinderen, de topsporters en de vrouwen uit de wijk die er aan conditietraining doen. Hij weet dat het werk dat Choku Gym doet daadwerkelijk iets bijdraagt aan de leefbaarheid van de wijk. Zijn verklaring waarom het hem wél lukt om met deze mensen iets te bereiken? "Gewoon, zeggen dat ze moeten luisteren. Ouders en kinderen. Niet inspelen op een slachtofferrol. Dus niet vragen: ‘Zou u misschien…’ Nee, je bent overtuigd van wat je biedt en van daaruit spreek je ze aan. Je hebt ouders en hun kinderen daadwerkelijk iets te bieden.”

Meer dan sporten alleen

De Choku Gym gaat over meer dan sporten alleen. "We gaan ook met de kinderen bowlen en barbecuën of naar het Twiske", vertelt Ivan. Ook de ouders worden betrokken. "Zelfs het schoonmaken op vrijdag is gezellig, met lekkere hapjes en muziek." Daarnaast regelt de school huiswerkbegeleiding, stages en hulp bij het vinden van een baan. "Ik wil dat de kinderen goed terechtkomen in het leven. Uiteindelijk koop je niets voor een sporttitel", zegt Ivan.

  • Datum: 05-06-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Open Club Samenwerking

Lees ook