Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Toen langlaufvereniging Gouda door Stichting Tandem Support gevraagd werd om mee te werken aan het Special Olympics Nationaal Evenement Langlaufen twijfelde het bestuur geen moment. Het leek ze wel wat, het organiseren van zo'n groots evenement voor verstandelijk gehandicapten. Bij de vereniging hebben ze immers een belangrijk doel voor ogen: de langlaufsport moet voor iedereen toegankelijk zijn.

De vereniging uit Gouda heeft immers de langste borstelbaan van Nederland, maar heeft nog geen ervaring met het aanbieden van de sport voor verstandelijk gehandicapten. Daar kwam eind 2017 verandering in. "We organiseren weleens activiteiten voor blinden en slechtzienden, maar voor verstandelijk gehandicapten hadden we nog nooit echt iets gedaan. Toen we benaderd werden door de Stichting Tandem Support waren we meteen geïnteresseerd," vertelt voorzitter Bea Marsman.

Succesvol evenement

Marc Pelkman van Stichting Tandem Support nam op eigen initiatief eind 2017 contact op met de Goudse langlaufvereniging. "Ik wil meer mensen in beweging krijgen en met langlaufen had ik nog nooit iets gedaan. Het is een leuke sport. Zodoende heb ik bij de vereniging aangeklopt."

Pelkman beschikt over veel ervaring met het organiseren van Special Olympics evenementen. "Het was een enorm succes, een groot feest. De politie kwam het Olympisch vuur brengen, de wethouder opende het evenement en de wedstrijd. In de pauze werd er een clinic gegeven voor mensen die kennis wilden maken met de sport, dat was eveneens succesvol," legt Pelkman uit.

Met succes, want inmiddels is Pelkman alweer in gesprek met de vereniging over het organiseren van een tweede editie van het evenement. "Uiteindelijk willen we vaker dit soort evenementen gaan organiseren. We willen het langlaufen voor iedereen toegankelijk maken. Als er uiteindelijk een vaste lesgroep uit voort zou vloeien, dan zou dat helemaal mooi zijn. Daar staan we in ieder geval open voor," zegt voorzitter Marsman.

Aanbod

In aanloop naar het Special Olympics Nationaal Evenement Langlaufen zullen er verschillende bijeenkomsten worden georganiseerd. Tijdens die bijeenkomsten, gefinancierd door het stimuleringsbudget van Grenzeloos Actief, kunnen verstandelijk gehandicapten op eigen tempo kennis maken met de langlaufsport, zo vertelt Marc Pelkman van Tandem Support. "Aan het einde van die serie vindt het Evenement plaats. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat langlaufen voor verstandelijk gehandicapten in het lesaanbod van de vereniging wordt opgenomen. Het zou gaaf zijn als we rond de vijftien deelnemers kunnen vinden voor de cursus. Als zij allemaal door willen kunnen we wellicht een lesgroep opstarten”, zegt Pelkman positief.

  • Datum: 23-07-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

De 6 van Aangepast Sporten

Lees ook