Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Z&PC Najade uit Smilde en Z&PC De Spatters uit Beilen zijn twee financieel gezonde verenigingen uit Drenthe, die dit nieuwe seizoen samen verdergaan als één vereniging. Het initiatief voor de fusie kwam van Najade. Met de club met 90 leden gaat het eigenlijk prima. Het ledental nam de afgelopen jaren toe en de financiële situatie was goed. “Wij konden alleen geen hoofdtrainer meer vinden en niemand wilde in het bestuur gaan zitten. Daarom hebben wij De Spatters een fusie voorgesteld”, vertelt voorzitter Martine Pomper. “Als wij deze stap niet hadden genomen, dan was Najade nu opgeheven. En dat was dan ook het einde van het zwembad geweest.”

Verrast

"De Spatters werd verrast door het voorstel van de buren”, zegt Spatters-voorzitter Jan Haitsma. “Wij werken al een tijd samen en hebben sinds twee jaar samen een waterpolo-tak. Los van elkaar kregen wij namelijk geen heel team meer in het zwembad. Ik zag een fusie op zo’n korte termijn niet aankomen. Wij hebben straks vijf bestuurders, drie van De Spatters en twee van Najade”, zegt Haitsma. “In de twaalf jaar dat ik lid ben, heb ik nog nooit zo’n ruim bestuur gezien.”

Pomper is blij: “De fusie is uit nood geboren maar uit iets naars hebben wij toch iets heel moois gemaakt. Voor de zwemmers in Smilde verandert er niets, behalve misschien de contributie. En wij kunnen straks in twee mooie baden zwemmen.” Per 1 januari 2020 wordt de fusie dan officieel een feit.

Unaniem

Aan het begin van dit jaar zijn de eerste gesprekken over deze ontwikkelingen gestart. Heitsma: "We hebben toen de intentie uitgesproken om te komen tot een uiteindelijke fusie. Maar daar ben je er natuurlijk niet mee. De leden moeten akkoord gaan, maar dat bleek geen probleem. Bij de Spatters was het overgrote deel van de leden akkoord en bij Najade zelfs unaniem."

De intenties van de fusievereniging blijven in lijn met die van de oude clubs. "We willen een vereniging zijn waar gezelligheid voorop staat, maar waar zeker oog is voor prestaties. Maar eerst zijn er andere zaken die aandacht behoeven, zoals het bijstellen van onder andere de gedragscode, huishoudelijk reglement, het stroomlijnen van contributies en dergelijke."

Ook, zo benadrukt Haitsma, wordt gekeken of de lessen bijvoorbeeld efficiënter ingedeeld kunnen worden. De beide overdekte baden in Beilen en Smilde blijven behouden: "Alle badwaters zijn weer gehuurd voor het komende jaar."

Nieuwe naam

Met de fusie verdwijnen de namen De Spatters en Najade. De fusieclub start het nieuwe seizoen onder de naam De Spatters. Dan mogen de leden ook een nieuwe naam voorstellen. Daarna besluit het bestuur later welke naam de club zal krijgen.

Er ontstaat nu een club met ruim 350 leden. Voor hen is het voordeel waarschijnlijk ook goed te merken: mogelijk profiteren zij van een efficiëntere planning van de zwemtijden.

Tips 

Op Voorclubs zijn bruikbare tips en relevante informatie te vinden over samenwerken. Ook vind je er voorbeelden van andere clubs die successen hebben geboekt op dit vlak.

  • Datum: 28-08-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Samenwerking

Lees ook