Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Hoewel sportverenigingen in de mate van voldoende vrijwilligers niet veel verschillen, zijn grotere verenigingen (> 100 leden) wel vaker op zoek naar vrijwilligers dan kleine verenigingen. Driekwart van de grotere clubs is continu op zoek naar vrijwilligers, bij de kleine verenigingen is dat veertig procent. De helft van de verenigingen in Nederland wordt volledig gerund door vrijwilligers. Een derde heeft betaalde werknemers in dienst.

Op zoek

Toch blijkt dat tachtig procent van de sportverenigingen in Nederland naar eigen zeggen over voldoende vrijwilligers beschikt. Desondanks is de helft van de sportverenigingen op zoek naar nieuwe krachten. Dit beeld is de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd. In vergelijking met andere sporten hebben zaalsporten (o.a. judo, basketbal, gymnastiek) vaker een vrijwilligerstekort.

Veel verenigingen vinden het tekort aan of het vinden van geschikte vrijwilligers een grote zorg. Bijna negen op de tien verenigingsbestuurders (88%) vinden dat alle leden vrijwilliger kunnen zijn, ongeacht hun kwalificaties. Het grootste deel van de vrijwilligers houdt zich bezig met het organiseren of begeleiden van activiteiten, gevolgd door het geven van training of scholing.

Kansen

De belangrijkste redenen om vrijwilligerswerk bij een sportclub te doen zijn ‘het leuk vinden om te doen’ en het ‘fijn vinden om iets voor een ander te doen’. Terwijl ook steeds meer vrijwilligers van jongere leeftijd kansen zien in het opdoen van ervaring en netwerk.

Zoals gezegd telt de regio Zuidwest-Friesland (21%) de meeste vrijwilligers en Zuid-Limburg de minste (9%). In Maastricht, Rotterdam en Amsterdam doen minder dan 1 op de 10 inwoners vrijwilligerswerk voor sportverenigingen. In Zaanstad, Den Bosch en Haarlemmermeer is dat 1 op de 7.

Tips op Voorclubs

Op Voorclubs zijn bruikbare tips en relevante informatie te vinden over het werven en binden van vrijwilligers. Ook vind je er voorbeelden van andere clubs die successen hebben geboekt op dit vlak.

Meer weten? Klik hier voor het Websheet Sportverenigingen in Nederland waarin de ontwikkelingen van de sportverenigingen vanaf het jaar 2000 op verschillende thema’s in beeld zijn gebracht. 

  • Datum: 23-08-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers Clubmetingen

Lees ook