Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De hierboven genoemde aantallen van doorstromende talenten zijn natuurlijk prachtig. Eens te meer blijkt daaruit de meerwaarde van de Paralympische Talentdag. Nog meer tot de verbeelding sprekend is het verhaal van Lara Baars. Nog geen zes jaar doet ze nu aan atletiek, de 22-jarige Lara Baars. Een kogel had ze nog nooit vastgehouden. Na een tip van enthousiaste sportliefhebber en zorgprofessional voor mensen met een beperking Frans Peters, meldde ze zich op 5 oktober 2013 bij de Paralympische Talentdag op nationaal sportcentrum Papendal. De met een groeistoornis geboren Lara, nooit langer geworden dan 1.24 meter, bleek talentvol op het onderdeel kogelstoten. Vanuit de Talentdag is zij ingestroomd in het opleidingsprogramma van de Atletiekunie, waar zij zich verder heeft ontwikkeld. Het resultaat: in 2016 heeft ze zilver behaald op de WK en de Paralympische Spelen en kortgeleden won ze zilver op kogel en brons op discus tijdens de EK in 2018. Zonder die ene tip had ze dit mogelijk nooit bereikt en meegemaakt.

Ik wist niet dat ik het in me had

Binnen de Paralympische sport hebben we geleerd dat er extra stap nodig is om ambitieuze sporters met een beperking te scouten voor topsport. Sterke samenwerkingsverbanden zijn hierbij essentieel. NOC*NSF en de sportbonden hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk bewezen dat een ‘hands on’ aanpak bestaande uit verschillende activiteiten (o.a. talentdagen, talentscoutteam, social media campagnes en samenwerking met groot netwerk) veel resultaat oplevert.

De meest effectieve activiteit uit deze aanpak is het opgebouwde netwerk bestaande uit intrinsiek gemotiveerde mensen die zelf veel werken met sporters met een beperking en tegelijkertijd ook veel mensen kennen met eenzelfde rol. Zij tippen vervolgens sporters voor de Paralympische Talentdag. Uit de herleiding van de aanmeldingen en hierop volgende doorstroom naar programma’s is gebleken dat Lara niet de enige is die zich na ‘die ene tip’ heeft aangemeld en is doorgestroomd. Lara wist namelijk zelf niet dat ze het in zich had. Er lopen nog veel ‘Lara’s’ rond die dit hoogstwaarschijnlijk ook niet weten.

Het tippen van deze sportieve mensen met een beperking, in de rol van bijvoorbeeld een trainer, revalidatiearts, gymleraar, fysiotherapeut of buurvrouw, werpt zijn vruchten af. Deze tip kan variëren van het vinden van een geschikte sport op basis van interesse en classificatie, maar ook zorgen voor de juiste aanzet richting topsport. Vooral bij laatstgenoemde speelt dit netwerk een belangrijke rol door sporters te adviseren over hun mogelijkheden in de Paralympische topsport en hen door te verwijzen naar een Paralympische Talentdag.

Wat kun jij doen?

Ook dit jaar hopen wij dat enthousiaste sportliefhebbers de sport in Nederland helpen bij het identificeren en adviseren van ambitieuze sporters met een beperking tussen de 12 en 35 jaar. De beperkingen kunnen variëren van het missen van drie vingers tot het hebben van een dwarslaesie, van het hebben van een visuele beperking tot het missen van een arm of been. Kort gezegd: we zoeken hele sportieve mensen met een beperking die nog niet weten dat ze het in zich hebben. Tip jij de nieuwe Paralympisch Kampioen?!

Voor meer informatie en aanmelden voor de Paralympische Talentdag op 20 oktober op Papendal bekijk www.paralympisch.nl/talentdag of mail naar paralympischtalent@nocnsf.nl.

  • Datum: 16-08-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

De 6 van Aangepast Sporten

Lees ook