Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Leden en toekomstige leden kunnen namelijk op maar liefst achttien locaties in de stad terecht voor hun (dagelijkse) portie gymsport. “Dat we zoveel locaties hebben is een groot voordeel, want kinderen kunnen hierdoor bijna altijd lopend naar de les. En als ze verhuizen, kunnen we ze verwijzen naar een locatie in een andere wijk. Daardoor raken we leden niet gauw kwijt,” weet verenigingsmanager Daphne Veldman.

Met ruim 1200 leden is de Groningse vereniging op dit moment de snelst groeiende gymnastiekvereniging van Nederland. “Eigenlijk is het nooit ons doel geweest om zo hard te groeien, maar door diverse omstandigheden is het allemaal sneller gegaan dan verwacht,” legt Veldman uit.

Ze doelt hiermee onder andere op de overname van leden van een gymnastiekvereniging uit Hoogkerk. “Zij zaten omstreeks 2014 zonder bestuur en uiteindelijk zijn hun leden bij ons gehuisvest. Daardoor kwamen er plotsklaps 200 leden bij.”

Snelle groei door freerunning

In dezelfde periode, omstreeks 2014, werd er bij K&V middels de Sportimpuls gestart met lessen voor freerunning. “Dat ging heel hard: al gauw hadden we er door het nieuwe aanbod 300 leden bij. Op dit moment zit er zelfs een stop op sommige freerunlessen: er passen simpelweg geen leden meer bij in de huidige groepen en trainers voor nieuwe groepen zijn moeilijk te vinden." 

Het is overigens nog niet alles, want door de opening van een nieuwe turnhal en de samenwerking met twee andere Groningse clubs kwamen er nog veel meer leden bij. “In september 2018 hebben we daarom een verenigingsmanager in dienst genomen om de communicatiestromen beter te begeleiden. De aanmeldingen voor proeflessen kunnen op deze manier beter in de gaten worden gehouden.”

Dat leidt bij de Groningse vereniging inmiddels tot ruim tachtig proeflessen per maand, waarvan de helft uiteindelijk lid wordt van de club. “De betere communicatie vooraf en de zorg achteraf leidt tot veel nieuwe leden in de diverse groepen.”

Variërend aanbod

Met de diverse groepen doelt Veldman op het variërende sportaanbod bij haar club. Naast de reguliere gymnastieklessen en de selectiegroepen in het turnen is er immers ook ruimte voor freeruninng, ritmische gymnastiek en acrogym. “Er is bij ons veel mogelijk en daardoor is er voor elk (aankomend) lid wel wat wils”, zegt Veldman.

Door het grote en stijgende ledenaantal zijn er sinds kort twee verenigingsmanagers om alles zo goed mogelijk te stroomlijnen. Daarnaast is er een zevenkoppig bestuur bij de club. “Uiteindelijk zou het leuk zijn als we de grootste gymnastiekvereniging van Nederland worden. Maar daarvoor moeten we nog hard aan de bak.” 

De Groningse organisatie doet er daarom alles aan om alles wat sterk staat te behouden. “Om alles in de gymzaaltjes goed op orde te krijgen, is lastig. Daar is veel voor nodig. Omdat we zoveel leden hebben, is er ook veel mogelijk. We weten bovendien waar we het voor doen. Groeien is geen doel op zich, maar zoveel mogelijk kinderen en mensen met plezier in beweging krijgen wel. In die optiek hopen we binnen een paar jaar nog veel meer leden hebben,"  besluit Veldman. 

 

  • Datum: 07-08-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud

Lees ook