Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Vanaf 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod van kracht voor de horeca. Op dat verbod geldt een uitzondering voor daarvoor aangewezen rookruimtes. De belangenvereniging Clean Air Nederland heeft een procedure tegen de Staat aangespannen om deze uitzondering ongedaan te maken. CAN is van mening dat de uitzondering in strijd is met de Kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (het WHO-Kaderverdrag).

Eerder, in 2014, heeft CAN ook al de uitzondering voor kleine cafés door de Hoge Raad onverbindend laten verklaren. Voor rookruimtes in horeca-instellingen geldt volgens de Hoge Raad hetzelfde. De rookruimtes passen niet bij de plicht om burgers te beschermen tegen tabaksrook, aldus de hoogste rechter, en zijn nu per direct verboden. 

CAN-voorzitter Tom Voeten is blij met de uitspraak. “Rookruimtes bevorderden de rookcultuur in de horeca. We waren roken aan het stimuleren en faciliteren op een plek waar veel jongeren komen. Dat moet je niet doen als je naar een rookvrije generatie wil”, reageerde hij in de rechtszaal.

Het kabinet had al met de horeca afgesproken dat rookruimtes vanaf juli 2022 definitief dicht moesten. Die afspraak, uit het door staatssecretaris Blokhuis gesloten Preventieakkoord, is met deze uitspraak van de Hoge Raad van tafel.

Niet direct handhaving

Het verbod wordt niet direct gehandhaafd, heeft Blokhuis aangegeven. Wel schrijft Blokhuis dat hij op korte termijn in gesprek gaat met betrokken partijen, waaronder de horecasector en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), over de gevolgen van het vonnis. Medio oktober gaat hij de Kamer verder informeren.

  • Datum: 04-10-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Wet- en Regelgeving kantine Rookvrij

Lees ook