Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Veel clubs ervaren moeite om bestuursleden te werven voor de vereniging. Zo ook Sparta ’30, dat bijna een jaar zonder voorzitter zat. De tijd die de job mogelijk in beslag neemt is in veel gevallen het struikelblok. Een duovoorzitterschap kan voor verenigingen die spelen met dit issue een oplossing zijn. “Hoe dat er in de praktijk uitziet? Heel simpel”, aldus Sterrenburg. “We hebben de onderwerpen verdeeld. Ik houd me meer bezig met de voetbaltechnische zaken, Kees pakt weer andere taken op.”

‘Geen eerste en tweede’

Van der Linden knikt. “Frans is het eerste aanspreekpunt als eerste voorzitter. We hebben al eens een aantal jaar samen in het bestuur gezeten. Frans destijds acht jaar als voorzitter, ik veertien jaar als secretaris. Zo kun je je wat meer richten op de zaken waar je goed in bent.” Sterrenburg schudt zijn hoofd en lacht. “Daar moet ik je toch even corrigeren Kees. We hebben geen eerste of tweede voorzitter, we doen het echt samen.”

Goed communiceren is de sleutel tot succes, beweren de mannen. “Je moet samen hetzelfde pad bewandelen en uit één mond praten. Niet dat de een wat zegt en dat de ander dan een heel andere mening verkondigt. Zo’n beetje iedere mail die we sturen, gaat ook even via de ander.”

Thuisfront blij

Sterrenburg vervolgt: “Communiceer je goed, dan zijn er eigenlijk alleen maar voordelen. Je hebt bijvoorbeeld minder verplichtingen als je de taken scheidt. Het vergt nogal wat van je om dit alleen te doen. Dat horen we ook vaak bij andere verenigingen. ‘Hoe doen jullie dat’, is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. “Maar daarna volgt vaak ook; ‘ik zou willen dat wij dat hier ook zo geregeld hadden’.”

Het spreekt voor zich dat de voorzitters het iedereen kunnen aanraden. “Zeker in een tijd waarin het zo verdraaid lastig is om vrijwilligers te vinden, raad ik het zeker aan”, aldus Van der Linden. “Het werkt bevrijdend”, vult Sterrenburg hem aan. “Ook voor het thuisfront. Die moet het er ook mee eens zijn hè, dat je zo vaak van huis bent. Het scheelt een slok op een borrel als je de voorzitterstaken kunt verdelen.”

Dit artikel is tot stand gekomen met de bijdrage van KNVB Assist.

  • Datum: 25-11-2019

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Bestuurlijke vernieuwing Tips en advies Clubbestuur Vrijwilligers en personeel

Lees ook