Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

In 2017, toen de pilot van het initiatief plaatsvond, deden er dertig clubs mee. Inmiddels staat de teller op 490 deelnemende clubs, waarvan de helft bij de start van dit seizoen aansloot. De interesse van sportclubs in het project is niet zo vreemd: per jaar kan een vereniging gemiddeld liefst 7450 euro besparen. De energiekosten van een club beslaan bijvoorbeeld vaak tien tot vijftien procent van de volledige begroting. “En dat percentage kan flink naar beneden worden bijgesteld”, vertelt Rots. “Vooral op het gebied van LED-veldverlichting en zonnepanelen is er veel winst te behalen.” De bijna vijfhonderd deelnemende clubs investeerden tot nu toe ruim drie miljoen euro in duurzame maatregelen. Daar stond een jaarlijkse besparing van ruim twee miljoen kWh aan elektriciteit tegenover; voldoende voor het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van bijna zevenhonderd huishoudens.

Eerste groene club van Nederland

In juni van het afgelopen jaar werd de Rotterdamse voetbalvereniging Spartaan’20 uitgeroepen tot de eerste Groene Club van Nederland. “Dit hadden we zelf niet zo kunnen doen”, stelt bestuurslid Hans Spierings. “Daarvoor ontbreekt het ons simpelweg aan parate kennis.” Spierings bekent dat het verduurzamen van je club wel een flinke investering is, al kan je vereniging veel geld terugkrijgen via subsidies. “En uiteindelijk is het de investering meer dan waard. Niet alleen omdat je iets bijdraagt aan de wereld om je heen, maar ook gewoon omdat je op termijn geld bespaart. De hobbels die je vooraf ziet, worden voor een groot gedeelte weggenomen.”

Vizier op de toekomst

De grote toename van deelnemende clubs kent een logische verklaring. “Sinds dit seizoen bekostigt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de begeleidingstrajecten van de Groene Club, waardoor clubs kosteloos mee kunnen doen. Dat is in het verleden een drempel gebleken om hiermee te starten. Die is nu dus weggenomen.” Dat biedt ruimte voor ambitieuze toekomstplannen: “In 2020 willen we per maand vijftig verenigingen verwelkomen bij de Groene Club”, vertelt Rots. “En daarnaast zijn er inmiddels ook 56 andere sportverenigingen aan de slag met De Groene Club vanuit de KNBSB, het Watersportverbond, de NBB, de KNHB en de KNLTB. Als grootste bond vinden we dat we andere sportbonden hiermee kunnen helpen. Want het houdt natuurlijk niet op bij de voetbalclubs. Alleen samen kunnen we echt het verschil maken.”

Dit artikel is in samenwerking met KNVB Assist.

  • Datum: 20-01-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Duurzaamheid Energie Praktijkverhalen duurzaamheid Accommodatie

Lees ook