Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Verschillende niveaus

Meike Aalsberg, coördinator van het Young Leaders Program, legt uit dat het programma is opgebouwd uit verschillende niveaus. De eerste fase houdt in dat de jongeren beginnen met helpen bij de vereniging. In het geval van Ruitersportcentrum Willemshof helpen de jongeren in deze eerste fase voornamelijk bij klusjes die te maken hebben met de paarden.

Het tweede niveau draait om een aantal zaken die de deelnemers onder de knie moeten krijgen, zoals samenwerken, betrouwbaar zijn, duidelijk communiceren, zorgvuldig werken, meedenken en plannen. Ruitersportcentrum Willemshof laat hen deze vaardigheden onder de knie krijgen door ze les te laten geven.

Als de jongeren zich deze zaken eigen hebben gemaakt, stromen zij door naar niveau 3: organiseren. De organisatie van evenementen of clinics die een sportvereniging gedurende een jaar aanbiedt, komt nu (deels) in handen te liggen van de jongeren. In het vierde en laatste niveau leren de jongeren de kneepjes van hoe een sportvereniging bestuurd wordt. Nu tonen zij eigen initiatief om zich te ontwikkelen op het gebied van leidinggeven, verantwoordelijkheid dragen, motiveren, een visie tonen, gedecideerd handelen en coachen.

Ervaringen van de deelnemers

Aalsberg merkt op dat de deelnemers aan het Young Leaders Program automatisch meer geïnteresseerd zijn in alles wat zich op de vereniging afspeelt. Na een training gaan zij bijvoorbeeld niet gelijk weg, maar vertoeven nog even in de kantine. Zo ontstaat er meer binding met de vereniging. Vera (12) zit bij Ruitersportcentrum Willemshof in niveau 1 en vertelt dat ze het leuk vindt dat ze nu méér van de vereniging ziet dan wanneer ze alleen een uurtje komt paardrijden. Als deelneemster aan het Young Leaders Program leert ze veel van de taken die ze nu uitvoert en ziet de bezigheden als een mooie investering in zichzelf. Ook Samantha (14), niveau 2, ervaart de werkzaamheden in het Young Leaders Program als heel leerzaam en handig voor de toekomst.

Het enthousiasme van de kinderen spreekt ook de ouders aan. Zij tonen meer interesse in het paardrijden van hun kinderen en voelen zich meer betrokken bij de vereniging. Spreekt het Young Leader Program jou ook aan? Neem eens een kijkje op de website van de KNHS als je er meer over wil weten!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Sportplezier.nl.

  • Datum: 14-01-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Ledenwerving & –behoud Jeugd Vrijwilligers en personeel Betrokkenheid met je leden

Lees ook