Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Uit een factsheet van het Mulier Instituut blijkt dat 77 procent van de sportverenigingen met een eigen kantine een rookverbod voor binnen heeft ingevoerd. Zeventien procent van de sportverenigingen is volledig rookvrij. “En dat is wel een duidelijke toename ten opzichte van de afgelopen jaren”, zegt Janine van Kalmthout. Zij is als onderzoekster verbonden aan het Mulier Instituut. “Je kunt stellen dat zeventien procent niet zoveel is, maar alle veranderingen hebben tijd nodig. Daarom is dit percentage helemaal niet zo verkeerd. En als je de sportverenigingen met een volledig rookverbod optelt bij de clubs waar ‘slechts’ binnen een rookverbod geldt, dan kom je op 94 procent.”

De stap naar een gezonde kantine

Ongeveer 1250 clubs met een eigen kantine bieden meer gezonde dan ongezonde producten aan. Dat is negen procent van alle sportverenigingen. Andersom geldt dat drie op de vijf clubs meer ongezonde dan gezonde producten aanbieden. “Maar voor verenigingen is het best lastig om een stap te zetten in het gezonder maken van de kantine”, voegt van Kalmthout hieraan toe. “Er is een kartrekker nodig, iemand die het leuk vindt om met een gezond aanbod bezig te zijn. Voor verenigingen is de kantine namelijk een belangrijke inkomstenbron, dus er moet wel een balans zijn tussen de vraag naar gezonde producten en het aanbod ervan.”

Verantwoord alcoholbeleid

Verder blijkt dat 84 procent van de sportverenigingen aan leeftijdscontrole doet bij het schenken van alcohol. Een grote meerderheid van de sportkantines, 77 procent, maakt geen zichtbare reclame voor alcoholische dranken. Ook toont het onderzoek aan dat ruim de helft van de sportkantines mensen achter de bar heeft staan die beschikken over de Instructie Verantwoord Alcoholbeleid.

Toekomstperspectief

Het Nationaal Preventieakkoord wil in 2020 dat 2500 sportverenigingen een gezond assortiment aanbieden en dat evenveel sportverenigingen een volledig rookvrije accommodatie hebben. Ook stelt het akkoord ten doel dat in 2025 alle sportverenigingen die alcohol schenken, gebruik maken van de gratis e-learning Verantwoord Alcoholschenken. Deze afspraken moeten er toe leiden dat in 2040 minimaal tachtig procent van alle sportverenigingen met een eigen kantine een gezonde sportomgeving kan bieden.

“Maar het gaat om een langzame verandering”, zegt van Kalmthout. “Het hangt ook samen met waar vraag naar is in de kantines. Gelukkig hebben consumenten wel steeds meer oog voor gezonde voeding. Daarom hopen we natuurlijk dat bijvoorbeeld de verenigingen die nu nog wat minder gezonde producten in hun assortiment hebben, langzaam wel iets meer richting een gezonde kantine gaan.”  

De volledige factsheet van het Mulier Instituut vind je hier.

  • Datum: 25-03-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Rookvrij Gezonde Sportkantine Alcohol en sport

Lees ook