Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het gezicht van de campagne is Lukas Balukoski, een jeugdspeler van FC RDC. Hij speelt de hoofdrol in een filmpje waarin hij in zijn eentje de hele vereniging runt: hij opent het clubhuis, beheert de kantine, maakt de toiletten en de kleedkamers schoon, verkoopt de tickets voor de wedstrijd van het eerste elftal, handelt tussendoor een bestuursvergadering af en is scheids- en grensrechter in één. Het is een ludieke manier om te laten zien hoe zeer een sportvereniging haar vrijwilligers nodig heeft.

Gewenst effect

Lukas is inmiddels een bekend gezicht op de vereniging. “Iedereen herkent hem als het jongetje van de campagne”, zegt Wim Gramsma, bedenker van het filmpje en oud-scheidsrechter bij FC RDC. “Hartstikke leuk, helemaal omdat de campagne het gewenste effect heeft. Bij iedereen is nu veel meer het besef dat wij de club alleen met zijn allen draaiende kunnen houden. Dat was ook hard nodig, want we zagen het groepje mensen dat iets voor de club doet steeds kleiner worden. Daarmee komen we onnodig in de problemen, want wanneer je het werk zou uitsmeren over alle leden is het takenpakket prima behapbaar.”

Online tool

Om de vrijwilligerstaken te verdelen, ontwikkelde FC RDC een online tool. "Als mensen zich aanmelden, kunnen ze specifiek één van de openstaande taken aanklikken. Ze zien dan direct hoeveel verschillende taken er zijn en hoeveel uur per maand of per jaar die ongeveer kosten. Wie geen voorkeur heeft, kan ook aangeven hoeveel uur ze willen doneren aan de club. Zij krijgen vervolgens na overleg een taak aangewezen door de club.”

Zelf aan de slag

Om verenigingen te helpen met hun vrijwilligersbeleid, ontwikkelde de KNVB de vijf B’s (binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden, beëindigen). Op deze pagina lees je hier meer uitleg over. Hieronder kun je het filmpje van Lukas bekijken.

  • Datum: 03-03-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Vrijwilligers & personeel Vrijwilligers Samenwerking

Lees ook