Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Technisch gezien is een digitale ALV prima te organiseren, want er zijn voldoende diensten die videovergaderingen mogelijk maken. Helaas is een digitale ALV in eerste instantie niet geldig, omdat een club de wettelijke verplichting heeft om een fysieke ALV te organiseren. Gelukkig biedt Artikel 2:38 BW de mogelijkheid om de statuten van je vereniging aan te passen. Je kunt dus in de statuten van je verenigingen opnemen dat de stemmen van leden óók in een digitale ALV geldig zijn.

Belangrijke voorwaarde

De meeste clubs hebben deze wijziging in hun statuten nog niet doorgevoerd. Is het voor hen mogelijk om de ALV in deze rare tijden even te laten voor wat het is, en een besluit te nemen buiten de ALV om? Ja, zo luidt het antwoord, maar hier is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: het besluit komt pas tot stand met voorkennis van het bestuur (Artikel 2:40 lid 2 BW) én als álle leden of afgevaardigden het ermee eens zijn. Als één lid tegen de besluitvorming is, dan gaat het niet door.

De ALV uitstellen

Als vereniging moet je je ALV vaak binnen zes maanden na afloop van het boekjaar houden. Deze termijn van zes maanden kun je uitstellen naar een latere datum, maar dat uitstel moet worden goedgekeurd in een fysieke ALV die nu dus even niet mogelijk is. Daarmee kom je bij dezelfde optie als hierboven: als je digitaal wil besluiten om de termijn van zes maanden op te schuiven, moet je buiten de ledenvergadering om van álle leden of afgevaardigden goedkeuring hebben. Het is dus een optie om de ALV nog even uit te stellen, maar het is niet handig om dit tot na 30 juni 2020 te doen.

Noodwet voor digitale ALV

Omdat er de nodige mitsen en maren zitten aan deze regelgevingen, bereidt het Ministerie van Justitie en Veiligheid een noodwet voor. Na aanname kan het bestuur (tijdelijk) via digitale middelen communiceren. Het bestuur kan dan ook bepalen om een ALV te houden die uitsluitend te volgen is via een videoverbinding. Het lijkt dus verstandig om deze noodwet even af te wachten en je ALV voorlopig even uit te stellen.

  • Datum: 17-04-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Coronavirus Wet- en regelgeving Bestuur & organisatie

Lees ook