Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

“De Contributiemonitor is handig voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beleidsmakers, gemeenten, sportbonden en sportverenigingen”, vertelt Arjen Davids. Hij is als onderzoeker betrokken bij het Mulier Instituut. “Met de monitor kunnen clubs hun eigen contributie vergelijken met andere verenigingen in de regio, of met de contributies bij andere sporten.” De Contributiemonitor geeft inzicht in de contributies voor acht verschillende sporten: atletiek, handbal, hockey, volleybal, voetbal, golf, tafeltennis en handboogschieten.

Lastige vergelijking

Van deze acht sporten is een lidmaatschap voor senioren bij een golfvereniging het duurst, met een contributie van 914 euro. Na golf volgt hockey, waarvoor senioren een contributie van gemiddeld 299 euro betalen. Atletiekverenigingen en handboogschietverenigingen vragen relatief lage contributies aan hun senioren; respectievelijk 175 euro en 151 euro. Voor pupillen liggen de contributies rond de 130 euro. De uitschieter omhoog is hockey, met een gemiddelde contributie van 211 euro voor pupillen. De jongste leden van de handboogschietverenigingen betalen, net als de senioren, juist relatief weinig: gemiddeld 98 euro.

“Maar er zitten wel wat haken en ogen aan het vergelijken van contributies”, vervolgt Davids. “Bij tennis betaal je bijvoorbeeld contributie voor een lidmaatschap waarmee je vrij mag spelen op het terrein. Maar als je ook aan trainingen en wedstrijden mee wil doen, moet je daar extra voor betalen. Dat noemen we de bondsafdracht. Bij voetbal zit die bondsafdracht al inbegrepen bij de contributieprijs. Voor de Contributiemonitor hebben we gekeken naar de kale contributieprijs; bij tennis is dat dus zonder de bondsafdracht, bij voetbal mét de bondsafdracht.”

Toekomstperspectief

“Wanneer je de contributies van het seizoen 2018/2019 vergelijkt met de twee jaren ervoor, dan zie je dat ze iets stijgen”, aldus Davids. “De gemiddelde contributie bij atletiek-, handbal-, hockey-, voetbal- en volleybalverenigingen volgt de inflatie. Bij hockey stijgt de contributie iets sneller dan de inflatie. Het verschilt dus per sport en per leeftijdscategorie, maar over het algemeen blijven de contributies ongeveer de inflatie volgen, of worden ze iets hoger. Dat zal de komende jaren vermoedelijk zo verdergaan.”

Door de huidige situatie moet hij daar wel een kanttekening bij plaatsen. “Natuurlijk is het de vraag wat de invloed van de coronacrisis zal zijn, dat is lastig te voorspellen. Misschien willen leden van sportverenigingen nu niet betalen omdat ze geen gebruik mogen maken van de faciliteiten. Daarnaast ligt het er natuurlijk ook aan hoe verenigingen bijvoorbeeld hun huurkosten en de bondsafdrachten over het jaar heen hebben verspreid. Maar of het coronavirus er straks voor heeft gezorgd dat verenigingen juist meer of minder contributie vragen, zullen we nog moeten onderzoeken.”

Meer informatie

Wil je graag de volledige Contributiemonitor voor het seizoen 2018/2019 bekijken? Dat kan hier.

  • Datum: 01-05-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Financiën Coronavirus Bestuur & organisatie Ledenbehoud

Lees ook