"Lange tijd waren onze leden eigenlijk nog in het voordeel", zegt Christie Brouwer van de NTB. "In de periode van de intelligente lock down konden zij in elk geval blijven fietsen en hardlopen, zij het in hun eentje. Veel andere sporten konden hun sport vrijwel niet beoefenen. Inmiddels komt alles weer heel voorzichtig op gang, dus informeren we onze verenigingen over de sportspecifieke protocollen voor zwemmen, fietsen en hardlopen. In het protocol wordt veel gesproken over ‘accommodaties’. Iedere voetbalclub heeft een accommodatie, maar lang niet iedere triatlonclub heeft natuurlijk de luxe standaard een wielerbaan, atletiekbaan, of veld ter beschikking te hebben. Wij sporten veel in de openbare ruimte. Het aanwijzen van een afgebakende plek / rondje / stuk veld in de openbare ruimte behoort tot de mogelijkheden die de gemeente heeft om clubs hierin te voorzien van een (veilige) accommodatie. Veel gemeenten staan open voor het maken van afspraken over het gebruik van publieke sportfaciliteiten (denk aan trapveldjes, courts, pleintjes en wellicht zelfs schoolpleinen na schooltijd). Of we adviseren hen om te kijken op welke manieren andere verenigingen delen van hun accommodatie (grasveld 4 van de hockeyclub, een asfaltveld van de handbalclub, de atletiek- en wielerbaan, etc.) op bepaalde momenten ter beschikking zouden kunnen stellen."
Groepen
In het protocol is geen maximale groepsgrootte bepaald. Brouwer: "We doen – zoals voor alle activiteiten - een beroep op ieders gezonde verstand, zodat daadwerkelijk de 1,5 meter afstand in acht genomen kan worden, sporters de aandacht van de trainer kunnen krijgen én de veiligheid/gezondheid van zowel de sporters als eventuele medeweggebruikers niet in gevaar wordt gebracht. Met name voor fietstrainingen op de openbare weg raden we aan de groepjes klein te houden (de NTFU adviseert maximaal vier atleten per groepje). En als extra tip: zorg dat alle fietsers een bel hebben (en die ook gebruiken!)."
Competities
Sporten in wedstrijdverband is in elk geval tot 1 september nog niet toegestaan. "Op welke wijze onze competities na die tijd vormgegeven kunnen en mogen worden zal de komende weken hopelijk duidelijk gaan worden. Wij volgen dit uiteraard op de voet. Met inachtneming van de geldende richtlijnen zien we dat veel verenigingen nu ook al wel nadenken over de mogelijkheden voor onderlinge wedstrijdjes, challenges, online activiteiten, etc. Voorbeelden hiervan zijn al te vinden op www.transition.nl en worden de komende tijd vast en zeker ook nog toegevoegd. We geven als tip voor trainingen en onderlinge wedstrijdjes de onlangs gelanceerde app ‘Race Gorilla’ mee. Deze biedt mogelijkheden om voor kleine groepjes tijdwaarneming, live tijden en einduitslagen te verzorgen."
'Wedstrijdelementje'
Brouwer snapt dat veel triatleten het zich met anderen meten missen. "Nu 'onderlinge potjes' het meest realistische scenario zijn voor enige vorm van competitie biedt deze app misschien wel een gaaf extraatje om een wedstrijdelementje soepel - en 'officieel' - te timen."
Race Gorilla heeft een gratis trainingsvariant, waarmee je al best veel kan met groepjes tot maximaal 10 personen. Daarnaast zijn er verschillende betaalde varianten, oplopend in prijs en functionaliteit, die het ook mogelijk maken om met grote groepen in wedstrijdverband (live) timing te registreren.
- Datum: 29-05-2020
Blijf op de hoogte!
Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.
Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.