Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het CVSN hoopt dat de FAQ veelvuldig verspreid zal worden onder sportverenigingen. Ook roepen zij op om aandacht te besteden aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en om te letten op sociale veiligheid binnen de club.

Do’s en don’ts in FAQ

Sportverenigingen hebben regelmatig het vermoeden dat de thuissituaties van sommige leden niet helemaal in orde zijn. Een vervelende thuissituatie kan voortkomen uit verwaarlozing, huiselijk geweld of seksueel misbruik, maar in tijden van corona ook zeker doordat veel mensen vaker thuis zijn en langer en dichter op elkaar zitten. Het contact met klasgenoten en leraren is minimaal, net als het contact met teamgenoten en trainers. Dat kan spanning en druk veroorzaken, merkt het CVSN.

Met andere woorden: het is voor een vereniging belangrijk om contact met je leden te houden, ook in tijden van corona. Maar op welke manier kun je dat het beste doen? Wat moet je juist wél doen, en wat niet? Wanneer moet je een melding maken als je signalen opvangt dat het niet zo goed gaat met een kind, en waar moet je die melding doen? In dit document staan tips die je als richtlijn kunt gebruiken. Dezelfde informatie is ook te vinden op de website van het CVSN.

Preventiebeleid en sociale veiligheid

Door de coronacrisis is de kans groot dat de activiteiten van verenigingen er nu anders uitzien. Juist daarom is nu een goed moment om aandacht te vragen voor het preventiebeleid voor grensoverschrijdend gedrag en sociale veiligheid binnen sportclubs. Dat de sportsector tijdelijk heeft stilgelegen, betekent immers niet dat zulk gedrag is verdwenen.

Om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, kunnen verenigingen gebruikmaken van het eenvoudige 5-stappenplan van het CVSN en NOC*NSF. Laat iedereen die betrokken is bij de vereniging zich ook inlezen in de onderwerpen omtrent veiligheid. Ook kunnen clubs de gratis experts van het CVSN om hulp vragen. Zij ondersteunen bij het formuleren en communiceren van het preventiebeleid. Ook kunnen zij hulp bieden bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers. De experts zijn te bereiken via vog@nocnsf.nl.

Wil je meer weten?

Heb je nog vragen of wil graag iemand spreken over sociale veiligheid? Dan kun je contact opnemen met Centrum Veilige Sport Nederland via 0900-202595. Als je vragen hebt over het preventiebeleid binnen verenigingen kun je Astrid Cevaal benaderen via astrid.cevaal@nocnsf.nl of 06-83130662.

  • Datum: 27-05-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Veilig sportomgeving Advies en ondersteuning Seksueel grensoverschrijdend gedrag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Hoe voorkom ik ongewenst gedrag? Centrum Veilige Sport

Lees ook