Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

1. Duidelijkheid

Vraag jezelf eens af hoe jouw vereniging er voor een buitenstaander uitziet. Op welke manier worden tegenstanders, scheidsrechters, supporters en nieuwe leden verwelkomd wanneer zij naar binnen lopen? Zelf vind je het prettig om in zo’n situatie te weten waar de ingang is of waar de kleedlokalen zijn, zeker wanneer meerdere sportverenigingen gebruikmaken van het complex. Plaats daarom een bord met de belangrijkste informatie, zodat de bezoekers zich welkom voelen en niet hoeven te gaan zoeken.

2. De ontvangst

Het eerste contactmoment met tegenstanders of de scheidsrechter is erg belangrijk. Ontvang je hen met een glimlach, of moeten ze eerst vijf minuten wachten voordat je tijd hebt om met hen te praten? Dat geldt natuurlijk voor iedereen die in contact komt met de bezoekers, zoals bijvoorbeeld het barpersoneel.

3. Schoon en verzorgd

Het is misschien vanzelfsprekend, maar toch belangrijk om te benoemen: een schone, opgeruimde vereniging is een prettigere locatie om binnen te komen dan een vereniging waar alles er oud en vies uitziet en waar vuil op de grond ligt. Is dat laatste toch het geval? Een paar extra prullenbakken kunnen al een hoop verhelpen. Spreek elkaar er ook op aan als iemand troep achterlaat. Want hoe verzorgder het complex, hoe beter het gevoel van de bezoekers.

4. Maak contact

Heb je al wel eens een praatje gemaakt met een onbekend iemand, misschien in de kantine of langs het sportveld? Een klein gesprekje met iemand die je nog niet kent, kan je al leren waarom diegene op de vereniging is. Wellicht is een de vader of moeder van een nieuw lid, of de ouder van een kind dat graag lid wil worden. Door interesse te tonen komen jij én de vereniging direct sympathiek over!

5. Betrek nieuwe leden

Wanneer iemand zich als nieuw lid inschrijft bij je vereniging, betekent dat niet dat je taak is volbracht. Na ledenwerving volgt immers ledenbehoud. Organiseer bijvoorbeeld een leuke kennismaking aan het begin van het seizoen. Zo bind je de nieuwe leden aan de vereniging en aan elkaar. Organiseer je een kennismaking voor jeugdleden, nodig dan ook de ouders uit. Door een leuke sfeer te creëren, onder andere met georganiseerde kennismakingen, zullen je leden ook langer bij de vereniging blijven!

Dit artikel is in samenwerking met sportplezier.nl

  • Datum: 01-06-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Accommodatie Personeel Bestuur & organisatie

Lees ook