Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Stap 1: initiatief

Je ziet mogelijkheden om bijvoorbeeld het energieverbruik van het clubhuis wat te verminderen. Ga op zoek naar mensen binnen de club die een medestander van deze mogelijkheid zijn. Maak aan de hand van voorbeelden van andere club duidelijk aan het bestuur wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verminderd energieverbruik.

Stap 2: het projectplan

Na de fase waarin het initiatief is genomen, stelt een projectteam een plan op. Het bestuur moet hebben aangegeven welke ruimte het projectteam krijgt om naar oplossingen te zoeken voor, bijvoorbeeld, het verminderen van het energieverbruik.

Stap 3: onderzoek en afstemming

Nu is het tijd om contact te zoeken met de gemeente. Ook voor hen is verduurzaming een thema dat regelmatig op de agenda staat. Kijk of de gemeente ook al plannen heeft voor verduurzaming, bijvoorbeeld via een lokaal sportakkoord. Een overkoepelend belang als verduurzaming kan reden zijn om gezamenlijk op te trekken. Probeer daarom ook contact te zoeken met clubs die al verduurzaamd zijn en inventariseer samen met de gemeente of andere clubs ook interesse hebben om dit stappenplan voor verduurzaming te volgen.

Stap 4: besluitvorming, geld en offertes

Het bestuur van de club moet je doelstellingen en de mogelijkheden afwegen. Dit moet een besluit opleveren waarin staat beschreven voor welke maatregel of welke maatregelen is gekozen. Daarnaast moet helder zijn hoe alles omtrent de betaling in zijn werk zal gaan.

Stap 5: realisatie

De apparatuur of materialen die je nodig hebt voor verduurzaming, worden in deze fase geleverd door de leverancier. Hij installeert, isoleert en plaatst de verduurzamingsapparatuur, waarna de club haar leden inlicht over het belang én over de toepassing van de maatregelen voor verduurzaming.

Stap 6: evaluatie en bijsturing

Nu is het zaak om te controleren of de maatregelen in de praktijk ook echt tot verduurzaming leiden. Levert de nieuwe apparatuur ook echt de gewenste besparing op? De resultaten van zulke vragen moet je goed evalueren met betrokkenen als het bestuur, het projectteam, de gemeente en wellicht enkele leden.

Het volledige document waarin het stappenplan uitgebreid wordt uitgelegd, vind je hier.

  • Datum: 10-07-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Duurzaamheid Accommodatie Bestuur & organisatie Gemeenten

Lees ook