Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan voorclubs.sportindeventer.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan voorclubs.sportindeventer.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De sfeer op sportclubs scoort namelijk een gemiddeld rapportcijfer van een 8,2. De sociale veiligheid bij sportverenigingen haalt een nog iets hoger gemiddelde: een 8,5. Voetbalverenigingen zijn de clubs die hier gemiddeld nét onderduiken, met een 8,0 voor zowel de sfeer als de sociale veiligheid.

Volgens twee derde van de clubbestuurders (64%) vormt onwenselijk gedrag helemaal geen actueel probleem voor de vereniging. Bij één derde (34%) vormt onwenselijk gedrag volgens het verenigingsbestuur nauwelijks een probleem. Ook hierbij geldt dat onwenselijk gedrag relatief net wat vaker voorkomt bij voetbalverenigingen, dan bij andere sportverenigingen.

Interessante bevindingen

Enkele andere resultaten uit het Jaarbericht Verenigingsmonitor 2019 vind je hieronder:

  • Acht op de tien verenigingsbestuurders geven aan dat er binnen hun vereniging (vrijwel) nooit grappen of opmerkingen worden gemaakt over herkomst/huidskleur.

  • 78 procent van de verenigingen is (of was recent) bezig met vernieuwing of een vorm van innovatie in de vereniging.

  • Bij 61 procent van de verenigingskantines is, naar inschatting van verenigingsbestuurders, het aanbod voornamelijk ‘minder gezond’.

  • Bij 30 procent van de sportverenigingen is het lesaanbod voor kinderen vaak of altijd gevarieerd en niet alleen gericht op de eigen tak van sport.

  • Verenigingen die investeerden in duurzaamheid hebben de afgelopen drie jaar vooral geïnvesteerd in ledverlichting (60% ledverlichting binnen en 31% ledverlichting buiten).

Hier lees je het volledige rapport.

Huidige ontwikkelingen

“Door corona hebben we best een groot deel van dit sportseizoen niet af kunnen ronden, zeker bij de binnensport”, aldus Janine van Kalmthout, onderzoekster bij het Mulier Instituut. “Wedstrijden gingen niet door en sportclubs sloten om verspreiding van het virus te voorkomen, maar ik verwacht niet dat die maatregelen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het gevoel van sociale veiligheid zal afnemen. Nare situaties, zoals een speler van FC Den Bosch die racistisch bejegend werd en enkele jaren terug een grensrechter die dodelijk verwond werd, hebben de cijfers niet drastisch doen dalen. De Verenigingsmonitor richt zich namelijk op de gehele sportsector, ook op bijvoorbeeld biljarten en bridgen. Wel hoop én verwacht ik dat er binnen sportverenigingen meer aandacht zal zijn voor thema’s als sociale veiligheid en racisme, want de huidige ontwikkelen vergen wat aanpassingen van een vereniging en het bestuur. Maar of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn, moet blijken uit toekomstig onderzoek. Dat is iets voor de lange termijn.”

  • Datum: 15-07-2020

Blijf op de hoogte!

Wil je al het laatste nieuws over bepaalde thema's in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en geef zelf aan hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen en over welke thema's deze gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik op één van de onderstaande thema’s om meer over dit onderwerp te lezen. Als je op het plusje naast het thema klikt, houden we je op de hoogte van dit onderwerp in jouw nieuwsbrief.

Bestuur & organisatie Veilig sportklimaat Coronavirus Duurzaamheid Gezonde Sportkantine

Lees ook